Over mij

Taal is het voertuig van de geest. Het is helaas wel een krakende wagen geworden.

~ Driek van Wissen
Dichter

Taal is het voertuig van de geest … voor mij de beste reden om talen te leren!

Remco Lodeweges

Taal verruimt de geest. Een verzorgd taalgebruik is een mooi visitekaartje. Wie een Duitser aanspreekt in goed Duits opent meer deuren dan iemand die hem in het Engels te woord staat. Voor een Fransman is dat niet anders.

Wie meerdere talen beheerst neemt grenzen weg, maar ook binnen de landsgrenzen is een verzorgd taalgebruik een pré. Daarnaast is het gewoon heel erg leuk om een nieuwe taal te leren!

Remco Lodeweges is de naam. Ik ben geboren in 1971 onder het gesternte Kreeft. Mijn wieg stond in De Wijk (Drenthe) en tegenwoordig is Scheveningen mijn thuis. Mijn talenpassie is ontstaan tijdens mijn studie aan de Hogeschool voor Toerisme en Verkeer. Nederlands, Engels, Duits, Frans en Italiaans waren verplichte vakken.

Daar heb ik zó van genoten dat ik na mijn studie uiteindelijk de keuze maakte om leraar te worden, zodat ik anderen kan ondersteunen bij het leren van talen. Dat betekende: doorstuderen om mijn lesbevoegdheid te halen.

Ik heb een aantal jaren voor de klas gestaan in het middelbaar onderwijs en daar met veel plezier taalonderwijs Frans en Engels gegeven. Daarnaast ben ik huiswerkbegeleider en bijlesdocent geweest, niet alleen voor Frans en Engels, maar ook voor Nederlands en Duits.

Nu richt ik mij op kleinschaliger onderwijs: taallessen met aandacht, in kleine groepen of privé. Door deze aanpak kan ik zowel voor leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs als voor volwassenen passende lessen aanbieden. 

Ik ben ervan overtuigd - en merk ook keer op keer in de praktijk - dat een kleinschalige, persoonlijke aanpak een veel groter rendement oplevert dan talenonderwijs in grotere groepen.

Taal met aandacht is voor mij dus een prachtige manier om mijn passie voor taal in te zetten voor anderen. Intussen is mijn eigen honger naar taal nog niet gestild: ik wil graag andere talen blijven leren en de talen die ik al beheers verder verbeteren.

Zo heb ik in 2017 in Genua spreekvaardigheids- en grammaticalessen gevolgd. Met een beurs via het Instituto Italiano di Cultura in Amsterdam heb ik het jaar daarop lessen Italiaans kunnen volgen in Bologna. Sinds 2019 leer ik Portugees bij het Couvéehuis.